Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

2018 års priser och utnämningar

2018 års priser och utnämningar
5 mar 2018

WHITE GUIDE: White Guide hyllar de restauranger, företag och personer som presterat eller presenterat upplevelser utöver det vanliga under året. Med våra upplevelsepriser vill vi också hylla alla trogna restauranggäster vilka är White Guides egentliga uppdragsgivare. Utan gäster vore alla ansträngningar i kök, vinkällare och matsalar förgäves. Och vår guide utan mening.

Årets Bästa Restaurang – Restaurangkultur & Gastronomi

Årets vinnare i bedömningsgrenen Restaurangkultur ger en helgjuten restaurangupplevelse i absolut världsklass och en bländande matupplevelse i Global Mästarklass. Vinnaren kvalificerar sig genom sin totalpoäng och om flera restauranger skulle prestera på samma nivå avgör matpoängen. Med utmärkelsen premierar White Guide höjdpunkten i svensk restaurangkultur just nu.

Årets vinnare i bedömningskategorin Gastronomi ger en bländande matupplevelse i absolut världsklass och en restaurangupplevelse i Global Mästarklass. Vinnaren kvalificerar sig genom sin matpoäng och om flera restauranger skulle prestera på samma nivå avgör totalpoängen. Med utmärkelsen premierar White Guide höjdpunkten i svensk gastronomi
just nu.

  • Frantzén, Stockholm.
    För att ha skapat en ny kultplats för gastronomi i högsta divisionen, där inga ansträngningar sparats och inget lämnats åt slumpen för att leverera en restaurangupplevelse som kombinerar kulinariskt artisteri med ett värdskap i världsklass.

Årets Stjärnskott
Med utmärkelsen Årets Stjärnskott premieras nykomlingar på stjärnhimlen, men allt annat än supernovor med kort brinntid. De stjärnskott som premieras bjuder redan från start på säker och avancerad matlagning i kombination med hög nivå på helhetsupplevelsen.

  • Ichi, Stockholm.
    För att med sparsmakad japansk elegans ha skapat en storartad smakupplevelse där Kyoto möter Stockholm med service och matpresentationer på högsta nivå.

Årets Banbrytare
Årets Banbrytare är en utmärkelse som hyllar förnyelse. Den ges till en satsning som tagit ett radikalt grepp inom det gastronomiska eller innoverat restaurangkulturen, vilket resulterat i en annorlunda och njutbar restaurangupplevelse med fortsatt potential. Med utmärkelsen Årets Banbrytare premierar White Guide en intressant utvecklingslinje i svensk restaurangvärld just nu.

  • Rutabaga, Stockholm.
    För att ha modet och kreativiteten att erbjuda en ny typ av modern finkrogsupplevelse där grönsaker har uppgraderats från tillbehör till tallrikens stjärnor.

Årets Serviceupplevelse
Med utmärkelsen Årets Serviceupplevelse premieras en restaurang som bidragit till att berika och utveckla servicekulturen. Hela serviceuppläggets idé och genomförande; omhändertagandet av gästen, kunskapen om mat och dryck och hur den förs över, liksom rätt tonträff i tilltal, från bordsbokning till avtackning, är alla viktiga moment i en stor serviceupplevelse.

  • Frantzén, Stockholm 
    För att ha gett fine dining en ny modern definition, där varje gäst behandlas ”furstligt informellt” av ytterst kompetent personal i varje fas av besöket från första till sista hisstur.

Årets Merroir Award
Med utmärkelsen premieras en restaurang, där råvaror från marina miljöer och matlagning med marint tema excellerat under året. Syftet är att främja hållbart nyttjande av fisk, skaldjur och grön sjömat och lyfta fram de smakegenskaper som är förknippade med identifierade ursprung.

  • Tak & Unn, Stockholm.
    För att ha gift ihop nordisk västkust och asiatisk östkust i två högprofilerade paketeringar som på var sitt sätt bjuder på maritim gastronomi på hög höjd.

Årets Terroir Award – i samarbete med Coop
Med utmärkelsen premieras en restaurang, som förnyat och eller fördjupat förhållningssättet till råvaror från växtriket med hänsyn till ursprung, smakkvalitet och hållbarhet. Priset hyllar kraften i mångfald och den rikedom som olika ursprung och karaktärer bidrar till på våra matbord – liksom i våra liv.

  • SAV, Tygelsjö.
    För att genom sin gastronomi med stor kunskap och ren glädje förmedla sydsveriges alla terroirer till sina gäster - från djupaste skog till öppnaste åker.

Årets Värt en Resa
Med utmärkelsen Årets Värt en Resa premieras en restaurang där arbetet i gastronomins tjänst och nivån på helhetsupplevelsen lockar till sig långväga gäster. Såväl den lilla krogen på landsbygden som de lyxigare säsongs- och storstadsrestaurangerna kan vara resan värd.

  • Falkenberg. För att ha skapat en grogrund för entusiastiska matentreprenörer att utveckla en kreativitet som gjort staden till en spännande svensk restaurang-destination.

Årets Hjärtekrog
Med utmärkelsen Årets Hjärtekrog vill vi hedra en krog där det är särskilt gott att vara. Givetvis handlar det om mat och dryck, men det kan också vara stämningen, miljön eller bara något som ”sitter i väggarna” – något genuint och sympatiskt som får oss att må extra bra och som lockar till ständiga återbesök.

  • Familjen, Göteborg.
    För att ha skapat en hjärtlig och välkomnande restaurangmiljö där personal och prisvärde lockar olika typer gäster att känna sig som en del av den familjära stämningen.

Årets Dryckesupplevelse
Med utmärkelsen Årets Dryckesupplevelse premieras en restaurang som under året utmärkt sig genom ett ambitiöst arbete med drycker där urval, hantering, mat- och dryckesmatchning samt förmågan att förmedla kunskap alla är viktiga delar.

  • Folii, Stockholm.
    För att med stort yrkeskunnande, engagemang och personlighet ha skapat en ny typ av vinbar där upplevelsen i glaset maxas med hjälp av en levande vinlista, service, mat och ambience.

Årets Ljudmiljö – i samarbete med Hörselskadades förening i Stockholm
Med utmärkelsen Årets Ljudmiljö premieras en restaurang där man medvetet satsat på att utveckla en akustik som gynnar det goda samtalet vid bord och barer vilket skapar en miljö och stämning där alla känner sig välkomna.

  • Taverna Brillo, Stockholm.
    För att på ett designmässigt kreativt sätt ha skapat en ljudmiljö som gynnar det goda samtalet trots en krävande lokal där olika verksamheter blandas.

Årets Hållbara Gastronomi – i samarbete med KRAV
Med utmärkelsen Årets Hållbara Gastronomi premieras en restaurang som förenar en stor måltidsupplevelse med en tydlig strävan att förbättra hållbarheten i den egna verksamheten och bakomliggande led. För dem är ekologi en viktig grund för en hållbar utveckling inom restaurangbranschen – och i förlängningen för oss alla.

  • Volt Restaurang, Stockholm
    För att ha kombinerat en hög innovationsnivå vad gäller smak och teknik med en ambitiös strategi för att främja hållbara och ekologiska råvaror.

Årets Rising Star
Med utmärkelsen Årets White Guide Rising Star vill vi uppmärksamma yngre, intressanta kockar med potential att nå nationell och internationell berömmelse för sina gastronomiska kvaliteter.

  • Emma Shields, Flickan, Stockholm.
    För att med stor kunskap och ambition utveckla och utmana både sig själv och köken hon representerar. Och för att vid ung ålder redan nått tävlingsframgångar både nationellt och internationellt.

Årets Smakutvecklare i livsmedelsbranschen – i samarbete med Livsmedelsföretagen
Med utmärkelsen Årets Smakutvecklare premieras en livsmedelsproducent som presterat en viktig innovation när det gäller smak och upplevd kvalitet och därmed bidragit till gastronomins utveckling och spridning – antingen under året som gått eller under längre tid, utan att det uppmärksammats efter förtjänst.

  • Roots of Malmö, Malmö.
    För att med inspiration från en mångtusenårig tradition av fermenterade tedrycker ha skapat en bubblande törstsläckare packad med nyttigheter och präglad av nyskapande smaksättningar från naturens skafferi.

Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning
Med denna utmärkelse premierar vi en stark och tydlig linje i vinnarens professionella gärning, som bidragit till att väsentligen berika svensk matkultur.

  • Malin Söderström, Stockholm.
    För att med en jordnära matfilosofi under många år ha varit en inspirerande förebild i en mansdominerad kockvärld genom både tävlingsengagemang, utbildningsprogram och framtidsorienterade krogprojekt.

Läs gärna också hela pressmeddelandet för White Guide 2018 HÄR!
Foto: Markus Crépin Sundström

 

Mer från förstasidan

  • KROGNYTT: Stockholm Brewing lagar cirkulärt på Farm Restaurant & Bar

    KROGNYTT: Stockholm Brewing lagar cirkulärt på Farm Restaurant & Bar

    KROGNYTT STHLM: Hantverksbryggeriet Stockholm Brewing var först i Sverige med att få provsmakningstillstånd på sitt bryggeri på Södermalm. Nu lämnar de sina gamla lokaler för att flytta till Magasin 3 i Frihamnen i Stockholm där bryggeriet kommer växa sig större. I anslutning till bryggeriet öppnar också Farm Restaurant & Bar med mycket grönsaker och öl direkt från fatet.

    Niklas Jakobsson är en av grundarna av bryggeriet Stockholm Brewing och ansvarig för flytten till Frihamnen. Farm Restaurant & Bar öppnas tillsammans med Mauritz och Agnes Larsson Stormgaard. Agnes har tidigare arbetat på Esperanto och Mathias Dahlgren och är även utbildad sommelier. Mauritz har jobbat på Mistral och Oaxen och är grundare till Karshamra Mat & Trädgård utanför Botkyrka där både han och Agnes arbetar idag. Odlingen kommer vara en stor del av nya restaurangen och bryggeriet där ekologi och krettsloppstänk kommer genomsyra hela verksamheten.


     

  • NYTESTAT: Krusmyntagården, Gotland

    NYTESTAT: Krusmyntagården, Gotland

    NYTESTAT: Haveri med havsutsikt

    Också ett bra ställe

    Krusmyntagården
    Krusmyntavägen 4
    622 76 Visby
    krusmynta.se

    DET VAR SOM ATT ETT MULLRANDE JUBEL steg ur det kalkrika djupet av den gotländska myllan när det stod klart att Filip Fastén skulle stå vid rodret på anrika Krusmyntagården. Kunde det vara sant? Skulle vi få se denne moderne mästare på grön gastronomi klafsa omkring i den mäktiga gamla örtagården och nypa små blad och skott och rötter och rovor till sin spis? Skulle han resa ön runt och samla säsongens primörer från de ypperliga gotländska producenterna och vi skulle få detta förädlat på vår meny?

    ALLA SOM VAR PÅ PLATS FÖR TRE ÅR SEDAN när Fastén hade en kort men blossande ljuvlig sommarflört med restaurangen på Furillen kände hur lyckat detta skulle kunna bli. Krusmyntagården, denna rosenkindade gamla dam, denna gigant och institution som varit ett självklart stopp för både tillresta och bofasta under ett halvt sekel hade hamnat i famnen på den smarte och smärte kavaljeren. Ända sedan gården annonserades ut för 17 miljoner i vintras hade oron varit betydande att friaren skulle bli någon med dollar i blicken och lammkebab i huvudet. Sanningen om Krusmyntagården är ju att läget, ryktet, utsikten, örterna, allt gör att gästerna strömmar hit alldeles oavsett vad som står på menyn. Folk äter grillad råtta bara de får se solnedgången just här.


     

  • NYTESTAT: Restaurang Rot, Gotland

    NYTESTAT: Restaurang Rot, Gotland

    NYTESTAT: Mycket smak även utan eld

    GOD KLASS

    Restaurang Rot
    Norrlanda Mangsarve 169
    622 50 Romakloster, Gotland
    restaurangrot.se

    ”ALDRIG I MANNAMINNE HADE TORKAN drabbat landet så svårt. Utfallet från åker och jord var knappa. Därtill hade stränga bud utgått att ingen fick värma sin mat över elden. Minsta gnista kunde sätta hela socknen i brand. Bekymrade stodo de och undrade hur det skulle gå med maten.

    NU ÄR DET INTE KARL-OSKAR OCH KRISTINA som står med magarna kurrande, ej heller befinner vi oss i Småland, utan på Gotland, i Norrlanda socken. En skock fastlänningar, bligar en smula fåraktigt på ynglingen som berättar att dagens middag inte går att laga som sig bör. Eldningsförbudet gör inte undantag ens för hyllade krögare och tillresta turister. Restaurang Rot får inte tända sin tjusiga Kamadogrill. Normalt sett lagas allt på den här restaurangen, just där. Det är liksom själva grejen. Ynglingen tittar medlidsamt på oss medan vi stirrar på den kalla grillen. Kanske kunde vi informerats om detta i förväg? Hur som helst så får vi helt enkelt lita på att Luqaz Ottosons team fixar biffen ändå. Eller grönsakerna. Ty där inne i ladan, i köket som just håller på att byggas, finns en liten induktionsplatta och en ugn, som blir kvällens värmekällor.


     

  • Sveriges bästa sommarkrogar 2018

    Sveriges bästa sommarkrogar 2018

    WHITE GUIDE: På väg ut i sommarsverige? Låt White Guide guida dig till landets och sommarens bästa krogupplevelser.

    Bryggservering med havet som granne, pinfärsk fisk, skaldjursplatåer, grillbuffér, nyskördade primörer och svala sommarviner. Detta, och mycket mer, finns att njuta i hela landet. Nedan har vi listat ett urval av våra sommarfavoriter. Restaurangerna är uppdelade på landskap och sorterade i bokstavsordning. Klicka på varje krognamn för att läsa mer om krogen. Samtliga krogar är med i 2018 års upplaga av White Guide.

    Registrera dig som Guiding Guest och du får tillgång till kompletta recensioner och poäng. Restauranger finns också tillgängliga i White Guide App för iOS. Guiden kan också köpas som bok HÄR.

    Glad sommar önskar White Guide-redaktionen!


     

  • NYTESTAT: Joels Brygga, Varberg

    NYTESTAT: Joels Brygga, Varberg

    NYTESTAT: Ny- och närfiskat på Bryggan

    GOD KLASS

    Joels Brygga
    Fiskehamnsvägen 2
    432 75 Träslövsläge
    joelsbrygga.se

    DET ÄR FÅ KRÖGARE FÖRUNNAT ATT bara kunna slänga med huvudet för att visa varifrån fisken på tallriken kommer ifrån. Men det kan Stina Ekman, bara femtio meter bort på andra sidan bryggan ligger båten som har dragit upp dagens fångster. Den som vill ha ännu mer närfiskat får sätta sig själv med metspöet. Länge drev Stina krog ute på Getterön och hade egentligen bestämt sig för att det fick vara bra så, men då dök Joel Kaspersson upp. Han har tidigare arbetat i Stinas kök och ville återvända till Varberg. Tillsammans med Jessica Persson startade trion upp Joels Brygga som ligger vackert i Träslövsläges hamn. Utsikten vetter mot fritidsbåtarna, men på andra sidan finns som sagt råvaruleverantörerna - ett tiotal fiskebåtar.


     

  • NYTESTAT: Torpedverkstan, Stockholm

    NYTESTAT: Torpedverkstan, Stockholm

    NYTESTAT: Smakrik fusion med kärlek i grunden

    OCKSÅ ETT BRA STÄLLE

    Torpedverkstan
    Norra Brobänken
    Skeppsholmen
    torpedverkstan.se

    PÅ FOTBOLLSPLANEN ÄR DET MÅHÄNDA Sverige som sopar mattan med Mexiko - men på Skeppsholmen gifter sig det svenska och mexikanska köket i en kärleksfull fusion med mycket smaker. Kökschefen Kajsa Åkerblom drev tillsammans med sin man krog i Mexiko i flera år innan de flyttade till Sverige och tog med restaurangen till den gamla torpedverkstaden på Skeppsholmen.

    EN SOLIG SOMMARKVÄLL NÅGRA VECKOR veckor efter öppning är uteserveringen kantad av blomlådor där innehållet skördas till både kök och bar. Vackra drinkar från den ambitiösa drinkmenyn intas med fördel i någon av de glassiga solstolarna i trä med utsikt över kajens fartyg, Strandvägen och Djurgården.


     

  • NYTESTAT: Furuvik Havskrog, Gävle

    NYTESTAT: Furuvik Havskrog, Gävle

    NYTESTAT: Med utsikt mot Bottenhavet

    GOD KLASS

    Furuvik Havskrog
    Gösta Nygrens Väg 1
    814 91 Furuvik
    furuvikhavskrog.se

    ALLA FÖRSÖK ATT BRINGA NÅGON FORM av ljus i det gastronomiska skymningslandet hos djurparker, nöjesfält och liknande kommersiella inrättningar är värda medalj. Jonas Dahlbom verkar ha gjort det till sin mission. Han driver redan två krogar på Gröna Lund och går nu vidare inom nöjeskoncernen, till Furuvik.

    HÄR ÄR AMBITIONERNA BETYDLIGT HÖGRE ÄN på Grönan, vilket märks redan i den vackert ljusa och luftiga restaurangen med fantastisk utsikt mot Bottenhavet. Stora trädäck och långa bryggor lämpar sig väl för promenad, före eller efter maten.  Enbart miljön är en lisa för själen för alla utmattade parkbesökare som nu kan pusta ut över att de befinner sig på rätt sida om djurstängslet.


     

  • NYTESTAT: Bella på Österlen, Skillinge

    NYTESTAT: Bella på Österlen, Skillinge

    NYTESTAT: Mat för alla som älskar Italien

    MYCKET GOD KLASS

    Bella på Österlen
    Östangård B&B
    Kvarnby 1303
    bellapaosterlen.se

    FÖRRA ÅRET BYTTE ISABELLA MORRONE kockandet på ett par av huvudstadens bästa italienska krogar mot ett betydligt mer intimt och småskaligt hemma hos-koncept på Österlen. Nu till sommaren får fler chansen att prova på hennes italienska kök i och med öppningen av Bellas på Österlen i Östangårds B&B strax utanför det gamla fiskeläget Skillinge.

    OMGIVNINGARNA KUNGE NÄSTAN INTE vara mer romantiska - en vacker skånegård från 1800-talet med tillhörande trädgård och i matsalen är det många meter upp till det vackra trätaket och generöst ljusinsläpp. Maten är förstås övervägande italiensk, precis som Morrones rötter och schlagern i högtalarna, och den är en manifestation av både den italienska råvarufanatismen och enkelhetsprincipen.


     

  • WHITE PAPER: Rädda en skrumpen morot – och samtidigt världen?

    WHITE PAPER: Rädda en skrumpen morot – och samtidigt världen?

    WHITE PAPER #2 2018: Allt fler kockar och krögare intresserar sig för hållbarhetsfrågor. Men går det att skala upp svinnjakten från inspirerande exempel på kvarterskrogsnivå till något som sätter ett stort positivt klimatavtryck?

    Text: Jon Hansson
    Foto: Carin Josdal Stenbeck

    PAUL SVENSSON ÄR EN av the usual suspects när det gäller hållbarhet på krogen. I vintras lanserade han och Fotografiskas kökschef Elvira Lindqvist en semla gjord av bullrester – och sedan något år står en kompostmaskin på restaurangen och förvandlar matrester till prima matjord.
          Nu i maj är det dags för ett nytt steg. Då kommer hans restaurang ReTaste att poppa upp på Södermalm i Stockholm två dagar i veckan under fem månader.
          Återsmakandet i namnet syftar på att kockarna bara kommer att använda råvaror som annars skulle blivit avfall.
          ”Jag har fnulat länge på hur man skulle kunna hjälpa dagligvaruhandeln att få användning för råvaror som nått bäst före-datum”, säger han.


     

  • NYTESTAT: Allegrine, Stockholm

    NYTESTAT: Allegrine, Stockholm

    NYTESTAT: Lantlig fransk kärlek

    MYCKET GOD KLASS

    Allegrine
    Kammakargatan 22
    allegrine.se

    PÅ TORGET SOM UPPSTÅTT PÅ Kammakargatan breder stora uteserveringar ut sig i försommarvärmen. Doftande lavendel i blomlådor, grova linneservetter och matta silverbestick hjälper våra sinnen att förflytta sig söderut - närmare bestämt till Frankrike där Danyel Couet hämtat sin inspiration till Allegrine, döpt efter hans parisiska farmor.

    VI SITTER FRANSKT PÅ UTESERVERINGEN och betraktar Couet presentera en enorm griffeltavla med meny för gästerna på Bar Étable – Allegrines bakficka på andra sidan torget. På Allegrines meny går det franska temat igen. Förrätten ”färsklök” med confiterad pärlhöna är ingen fröjd för ögat med bara bruna nyanser, men bjuder på idel smarr: krispighet från den milda löken, umamisalt kycklingskinn och syrlig sås. Ett glas elegant ekad bourgogne matchar rättens smörighet. Till förrätten med picklat ägg är vinrekommendationer däremot omöjliga - servisens råd är att välja sin favorit. Vinlistan är av det kortare slaget och uppdelad i franska och icke-franska viner.


     

White Guide Presentkort