Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

KROGKRITIK: NOOK, Stockholm

KROGKRITIK: NOOK, Stockholm
17 okt 2014

SUPERSMARR TILL RENA FULPRISER 

WHITE PAPER #3: Göteborgs gamla toppkrog Kock & Vin har återuppstått i en ny, enklare inkarnation i Stockholms SoFo, där stjärnkocken Claes Grännsjö och stjärnsommelieren Alexander Bäckman fyller sitt Nook med glada gäster som kalasar på det som är Stockholms just nu mest prisvärda menyer, med välgjorda cocktails och klyftiga vinval därtill.

Mikael Mölstad och Lars Peder Hedberg åt och drack, den senare skrev. Foto: Magnus Skoglöf

Mat 33 Service 18 

NOOK Åsögatan 176, 116 32 Stockholm, Tel 08 702 12 22, Webb nookrestaurang.se

På många krogar – inte minst toppkrogarna – skulle man önska att få bänka sig med personalen och hugga in på det käk som de får. Lagat på riktigt bra råvaror med gediget kunnande, men utan alla de extra krumbukter som gästerna ute i matsalen får utstå. Inte så på Nook. Här är filosofin att servera just den mat som kocken själv vill äta. Och den är supermumsig, en väldigt personlig mix av samtida nordiskt och orientaliskt, främst Korea, där kocken har sina rötter. Kocken är Claes Grännsjö, som höll fanan i absoluta toppen under många år på Kock & Vin i Göteborg, innan han för något år sedan flyttade till Stockholm och sin käresta. Efter en lite vinglig bana på diverse ställen i huvudstaden slog Grännsjö till slut sina påsar ihop med före detta kollegan från Götet, sommelieren Alexander Bäckman, som på Nook agerar både i den rollen och som hovmästare. På sätt och vis kan man alltså säga att Kock & Vin har återuppstått, fast i en enklare tappning, faktiskt precis det som deras gamle mentor i Göteborg, Björn Persson, försöker göra med sitt Koka, det nedkokade ursprungliga Kock & Vin. 

Nook ligger på Åsögatan, strax bortom de mest myllrande hipsterstråken på Söders SoFo, men den hade kunnat ligga rejält avigt till och ändå vara smockfull varje kväll. Fantastiskt prisvärde lockar förstås. Det finns två menyer, en för 300 och en för 400 kr, som båda ger enastående valuta för pengarna. Att här är trivsamt avslappnat och glammigt på typiskt samtida Söder-manér bidrar förstås också. Här har ingen designer varit inne och strömlinjeformat. Möblerna verkar närmast hoprafsade på diverse auktionssajter men både större sällskap, par och ”pinnar” bereds plats genom flexibla arrangemang med väggsoffor och olika storlek på borden. Bäckman är matsalens bläckfisk – han är överallt hela tiden, tar samtliga roller på golvet och säkrar allas trivsel. Lokalen är delad i två avdelningar, där den mindre har karaktär av ambitiös bar. Som bar håller den hög nivå och har givetvis ett stort urval karaktärsstarka gin och tonics från ambitiösa mikroproducenter. En husgjord tonic är också på g, precis som trenden påbjuder. Med en läskande GT i handen är frestande att slå till på många snacks medan menyerna betraktas. Här rekommenderas dock försiktighet. Snacksen är inga små munsbitar precis, utan snarast förrätter, och det är lätt att bli mätt innan menyerna rullar igång. Här är det street food-inspirerat och mycket Korea. En ssäm med stekt finkryddig koreansk blodkorv, Marenne- ostron och syrad kimchi presenteras på ett stort salladsblad, som rullas ihop över godsakerna och äts med handen, smarr i kvadrat för ynka 65 kr. För samma facila peng kan man njuta smarr i kubik i form en porkbun med sidfläsk, hoisinsås, sticklök och picklad gurka, en ogenerad blinkning till David Chang i NY.

Det är inte helt lätt att förstå prisskillnaderna mellan de två menyerna, eftersom råvarorna är lika förträffliga i båda. Den billigare menyn inleds med en sashimi på torskrygg med bonitoflingor och ostronemulsion, knapriga kaprisbär på fläder och fin syra från lättpicklad gurka. Det är intressanta subtila smaker i fin balans och mycket vackert. Hade inte gurkan varit så grovt skuren hade rätten kunnat platsa på vilket fine dining-etablissemang som helst. Det rockar mera, ja rejält, i förrätten i den dyrare menyn; tartar på oxhjärta med rökt oxmärg, purjo och kantareller, allt finskuret och hopföst i ena änden av tallriken. Trots ganska högt skruvade smaker är det texturerna som tar för sig här. Hjärtats lite glatta muskulatur, tuggiga höstkantareller, mjäll purjo, smältande märg och ovanpå krunchiga smulor av sojakavring. Nämnde vi smarr? Nu är det en bärnstensfärgad Viña Tondonia 1999 i glaset, en arkaisk rioja (det var väl det gamle Generalissimo Franco helst såg i vitvinsglaset?), härligt omodern med örtig slocknad frukt och så mycket ek att hela parketten tycks ha gått åt, men det funkar till tartaren med sina mättade rökiga toner. Till den finstämda sashimin sitter en spenslig riesling från Reichsrat i Bühl bättre. Till varje rätt har Alexander Bäckman tre viner med olika stuk och i olika prisklasser att föreslå, en så mycket bättre idé än det fasta vinpaketet, som förutsätter alla har samma preferenser och lika tjock plånbok. Här har man möjlighet att slå på stort till ena rätten och klunka billigt till den andra. Den vackra skivan lammstek dryper av sin mörkrosa saft, toppas av svart fermenterad vitlök med rejält umamidjup och sekunderas av en rödgrön röra på aubergine och bakade Viken-tomater med höga sesamtoner, vilket ger rätten dess unika karaktär men samtidigt raderar det finare registret i grönsakerna. I den dyrare menyn briljerar en kummel – tack för att  denna västkustens toppråvara lyfts fram i rampljuset också i Stockholm. En rejäl ryggbit, närmast en sadel, är hårt stekt på ytan men med all sin juice bevarad i det fasta köttet innanför. Halstrad gemsallad och dito bondbönor samt en puré på limabönor bjuder på ett rikt aromatiskt spektrum, där sötma och en elegant liten beska slår igenom. Alltsammans vilar i ett lödigt havskräftskum, berikat med parmesan. Här har Grännsjö monterat ihop en veritabel umamibomb och trots risken för explosion vill man ha mer. I dessertdelen vinner den billiga menyn med sin lakritsglass med lemoncurd, blåbär och pistasch. Lakrits kan lätt det bli för mycket av men här är det väl doserat och fint balanserat mot citrus och pistasch. Jord av smulad torkad chokladkaka bidrar till bredd i texturupplevelsen. I den andra desserten går smarret rentav överstyr. Glass av brynt smör, myltade hjortron, syltade granskott, rostad mandel, knaprig sockerkaka – ja det är höga, täta smaker i en riktig konsistenscirkus mot en klangbotten av dov sötma. Men var är fräschören? Det är nästan så man ber om en citronklyfta för att krama några droppar ovanpå härligheten. VILL MAN SL. P. STORT  på riktigt rekommenderas ”spädgrisfest”, ett riktigt kalas för i sammanhanget blygsamma 2400 kr. Lillnassen är helstekt och spansk förstås, blott tre veckor gammal. Den räcker för fyra och även åtta, som också får en låda ostron och diverse koreanskt godis, såsom blodkorven, kimchi, sriracha och godjochang att smaska på. Man går inte hungrig från Nook, nej mätt – och väldigt nöjd. Mera smarr för pengarna går bara inte att få. Det är Mästarklass – men inte Internationell Mästarklass. Dit förstår vi att Grännsjö och Bäckman heller inte siktar. Men faktum är att smarr är något av en fälla. En riktigt stor matupplevelse måste kryddas med lite osäkerhet om hur gott det egentligen är, om inte köket passerat gränsen på den ena eller andra kanten. En riktigt stor matupplevelse ska lämna dig i bryderi om kocken har förstått något som du har en väg kvar att förstå.

Detta är ett utdrag ur White PAPER #3 2014

Mer krogkritik och långläsning hittar du HÄR

Tillbaka

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Isak Oldenburg blir köksmästare hos Sebastien på Söder

    KROGNYTT: Isak Oldenburg blir köksmästare hos Sebastien på Söder

    KROGNYTT STHLM: Sebastien Boudets pop-up-bageri i Söderhallarna blir allt mer permanent. Nu är kontraktet förlängt och Sebastien har anställt en köksmästare för att utveckla matutbudet.

    – Jag blir första bageriet med egen köksmästare, säger Sebastien Boudet stolt och ropar på franska efter sin nya kollega:

    – Isak pratar flytande franska och kan det franska köket, det här är en drömrekrytering, förklarar han.

    Och det är nyligen hemkomna Isak Oldenburg som fått jobbet. I åtta har han bott i Nice, där han framgångsrikt drivit en egen restaurang.


     

  • KROGNYTT: Ny krögare på Pumphuset

    KROGNYTT: Ny krögare på Pumphuset

    KROGNYTT LANDSKRONA: Efter tio år lämnar Niclas Lundblad över rodret på Pumphuset i Borstahusen, strax utanför Landskrona, till Niclas Robertsson. Restaurangen nyöppnar i början av april.

    Pumphuset, som förutom krog också hyser museum och konsthall, ligger nästintill i Öresund. En kort färjetur bort ligger ön Ven och det är också därifrån som den nye ägaren Niclas Robertsson tar sig till Pumphuset. Där driver han idag restaurang/café/bar Bread on Wine. Tidigare basade han över Pio Country Club, strax utanför Halmstad.


     

  • KROGNYTT: Omstart på Aloë

    KROGNYTT: Omstart på Aloë

    KROGNYTT STHLM: Prisbelönta och stjärnprydda Aloë i Älvsjö öppnar igen den 12 april efter några månaders stängning. Mer glädje, mer umgänge och ännu mer förfinad gastronomi utlovas av Daniel Höglander och Niclas Jönsson.

    Länge har gastronomi i toppklass varit synonymt med perfektion i minsta detalj, ofta med en viss dos stelbenthet där gästerna sitter högtidligt vid borden och låter maten tysta mun. Detta vill Daniel Höglander och Niclas JönssonAloë förändra.

    – Vi öppnar i en ny tappning där vi har förfinat vår produkt och samtidigt vill vi vara mer sociala, att våra gäster ska mötas och ha roligt. Vi har nu ett mycket större och bokningsbart community table med plats för tio personer. Till bordet kommer man en halvtimme före alla andra gäster och kan då mingla en stund och kanske lära känna nya människor, berättar Niclas Jönsson.


     

  • KROGNYTT: Livejazz och cocktails på Bar 115

    KROGNYTT: Livejazz och cocktails på Bar 115

    KROGNYTT STHLM: Nyligen blev Vasastan i Stockholm en jazz- och cocktailbar rikare. Bar 115 på Sankt Eriksgatan 115 vill erbjuda den perfekta AW:n. 

    Bar 115, som ligger i fyrstjärniga Elite Palace Hotel, fokuserar på hållbarhet, livejazz och lyxig plockmat. Här finns gott om plats för större sällskap, med runt 100 platser.

    Drinklistan kommer vara säsongsbetonad. Välkomponerade signaturdrinkar som den fräscha Charente Fizz, med smak av grape och blodapelsin, varvas med Manhattan och varianter på Martini i en hommage till de mytomspunna klassiker som idag ofta hamnar i skymundan. Här serveras och drinken "A drink called Ove". 

    – Vi torkar överbliven frukt från hotellet och använder som garnityr, tar till vara på överblivet vin till sockerlag, har nedbrytbara servetter och undviker sugrör, säger barmästare Eric ”Esset” Sandberg (tidigare Mister French, Nosh and Chow).


     

  • KROGNYTT: Lilla Slottskrogen öppnar på Näsby Slott

    KROGNYTT: Lilla Slottskrogen öppnar på Näsby Slott

    KROGNYTT STHLM: I maj öppnar Näsby Slott i Täby en egen krog, Lilla Slottskrogen. En kvarterskrog med närproducerad säsongsbaserad mat på menyn i maffig historisk miljö med anor från 1200-talet.

    Länge har Näsby Slott lockat både nära och fjärran gäster för konferenser, fester och bröllop. Nu satsar Stockholm Meeting Selection, som driver inte bara Näsby Slott och ytterligare tio verksamheter med både hotell och slott, på att också locka matintresserade. Lilla Slottskrogen, belägen inne i slottet, beräknas öppna kring den åttonde maj.

    – Vi vill att fler Täbybor ska äta här ofta och känna sig som hemma. Det blir inte fine dining, snarare bistromat med hög kvalitet, berättar Vanja Vilbern, marknads- och kommunikationsansvarig på Stockholm Meeting Selection.


     

  • KROGNYTT: Nytt kinesiskt mikrobryggeri på Kungsholmen

    KROGNYTT: Nytt kinesiskt mikrobryggeri på Kungsholmen

    KROGNYTT STHLM: I krogen Proviants gamla lokaler på Arbetargatan på Kungsholmen har nu restaurang China flyttat in. Det är krögarens Peter Lius nionde restaurang i Stockholm och här serveras traditionell och autentisk kinesisk mat med specialbryggt öl.

    Lokalen har sedan tidigare utrustning för att brygga öl och det var just mikrobryggeriet som lockade krögaren att etablera sig just här, rapporterar Vårt Kungsholmen. När Peter Liu tog över kontraktet fanns redan fem 200-literstankar på plats.

    Gästerna kan till att börja med välja mellan tre fatöl: en folköl, en mellanöl och en starkare pale ale som man kallar China Pale Ale. Planer finns på att utöka med fler ölsorter och även sälja på flaska. Ambitionen är att ölen ska skräddarsys till maten.

    restaurantchina.se/kungsholmen


     

  • KROGNYTT: Lilla Napoli gräddar vidare

    KROGNYTT: Lilla Napoli gräddar vidare

    KROGNYTT FALKENBERG: I december kom nyheten att Lilla Napoli lägger ner verksamheten efter en uppsägning av hyreskontraktet då en ny fastighetsägare köpt lokalen. Nu visar det sig att det fanns felaktigheter i uppsägningen och att Lilla Napoli kan grädda vidare – tills vidare.

    Via Instagram meddelar krögarna att det varit en jobbig period med oviss framtid sedan uppsägningen i december. Helt säker är framtiden fortfarande inte för pizzerian som huserar i den lilla före detta kiosken, men efter juridisk granskning av uppsägningsavtalet står det klart att Lilla Napoli fortsätter med verksamheten tills vidare. 

    – Vi har fått kämpa för att gå till jobbet under de här fyra månaderna, men nu är det nya tider och jakten på den perfekta Pizza Napoletanan är igång igen, ett tag till i varje fall, skriver krögarna.

    Då krogen fortsätter att hålla öppet har White Guide beslutat att publicera recensionen som i och med beskedet om stängning hastigt tog bort från årets lansering – läs den HÄR eller i White Guide App. 


     

  • KROGNYTT: San Greal vill vara vardagslyxig champagnebar

    KROGNYTT: San Greal vill vara vardagslyxig champagnebar

    KROGNYTT MALMÖ: I maj öppnar champagnebaren San Greal i S:t Gertruds kulturkvarter. Ledorden är ”ditt dekadenta vardagsrum”.

    Det är Sydsvenskan som rapporterar om den blivande champagnebaren, som ersätter en pub kvarteret med anor från 1500-talet. Projektledaren Camilla Berglund menar att mousserande passar till allt, och att menyn kommer att bestå av smårätter i vardagsrumskänsla.

    – Om man ska dricka ett glas champagne en vanlig onsdagskväll i Malmö idag måste man antingen ha något att fira eller så får man skämmas. Vi vill ändra på det och ta ner champagnen och andra mousserande viner till en vardagslyxnivå. Man ska kunna dricka champagne oavsett veckodag, säger San Greals projektledare Camilla Berglund till Sydsvenskan.


     

  • KROGNYTT: Paul Svensson öppnar gatukök med nytt slooow food-koncept

    KROGNYTT: Paul Svensson öppnar gatukök med nytt slooow food-koncept

    KROGNYTT STHLM: Beställ den 4:e april och ät ett halvår senare när grönsakerna är redo att tillagas.

    Den 4:e april öppnar det tillfälliga gatuköket för beställningar och först när maten är beställd läggs fröerna i jorden. Maten beräknas att serveras cirka sex månader senare.

    - Ett halvår är den tiden det tar att plantera, odla och skörda råvarorna till maten som serveras. Generellt sett så odlas det idag betydligt mycket mer råvaror i världen än vi faktiskt behöver, framförallt eftersom att vi sällan tar vara på hela råvaran. Därför är antalet rätter som serveras begränsat och styrs av den tillgängliga odlingsytan på Rosendal, säger Paul Svensson. 


     

  • KROGNYTT: 34B – en trappa ner på Nabo

    KROGNYTT: 34B – en trappa ner på Nabo

    KROGNYTT STHLM: Restaurang Nabo vid Tegnérlunden i Stockholm öppnar under kommande helg nya baren 34B. Enkelhet och transparens i både drinklista och barmeny utlovas.

    Lokalen ligger en trappa ner från Nabo och har även en egen ingång från just Tegnérgatan 34B. Inför öppningen har källarlokalen fått en ordentlig makeover. Taket har höjts, golvet sänkts, och innerväggar rivits vilket ger plats för 55 sittande gäster. Baren kommer att fokusera på cocktails och öl.

    – Våra hus-cocktails kommer alla att kosta 110 kronor, vilket ligger rejält under snittet i Stockholm. Vi vill göra det så enkelt som möjligt och ha en klassisk inriktning som kombinerar komplexitet och enkelhet. Vi drar ned på antalet spritsorter och alla drinkar serveras dessutom i samma typ av glas, berättar Måns Borg, barchef på 34B med ett förflutet på GuldbarenNobis hotel.


     

White Guide Presentkort Stockholm Gas iZettle

Sidan har flyttat

Se innehållet på vår nya hemsida.
eller vänta kvar så skickas du vidare..