Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

KROGNYTT: Hållbarhet och miljö i alla led på Restaurang Skog

KROGNYTT: Hållbarhet och miljö i alla led på Restaurang Skog
14 mar 2019

KROGNYTT SIGTUNA: I höstas fick hotell- och konferensanläggningen Sigtunahöjden ett nytt restaurangkoncept med den omgivande skogen doftande på tallrikarna.

När hotellet brann år 2013 beslöt ägarparet Lotta och Ulf Boman att satsa på hållbarhet och miljötänk i alla led. Från minsta tvål, till fika utan palmolja och tårtor i miniformat för att minska svinnet. I oktober förra året fick restaurangen dessutom ett nytt namn – Restaurang Skog – och ett ännu tydligare koncept med den närproducerade och närplockade råvaran i fokus.

– Som inspiration tog vi hit Lisen Sundgren. Hon visade oss 25 olika ätbara örter och växter bara här på vår tomt. Nu är det ännu kallt, men för någon vecka sedan såg jag att nässlorna är på gång, berättar en av köksmästarna Louise Hallquist som tillsammans med Niclas Jansson ansvarar för köket.

Syftet med det nya konceptet var också att locka närboende att komma till hotellet som håller öppet året om.

– Vi vill att alla gästar, konferensgäster som privata, ska få en härlig restaurangupplevelse med höga smaker och spännande kombinationer.

I höstas var målet att råvarorna till minst 50 procent skulle vara ekologiska, men är redan slått med råge.

– Den nya satsningen har gått väldigt bra. Vi satsar mycket på kunskap. Att alla som jobbar på restaurangen ska kunna berätta om vad vi tycker är viktigt och hur vi jobbar, säger Louise Hallquist.

Hon och hennes kollegor har märkt en allt större efterfrågan efter att få ett genomfört hållbarhetstänk även på konferenser. Och allt fler restauranggäster vill kunna äta med gott samvete.

På Skog kan man äta något enkelt som en burgare eller fish and chips i baren eller en mer genomarbetad trerättersmeny i restaurangen. Menyn ändras ständigt efter skörd ur den omgivande skogen eller från de omgivande pallkragarna. Restaurangen är öppen både för spontanbesökare och större konferensgrupper.

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Melandergruppen bakom nyöppningen av Stockholm Fisk

    KROGNYTT: Melandergruppen bakom nyöppningen av Stockholm Fisk

    KROGNYTT STHLM: Samma lokal på Vasagatan 1 men nytt innehåll när Melandergruppen tagit över och nyöppnat Stockholm Fisk. Nu innehåller menyn endast fisk och skaldjur från våra svenska vatten. 

    Vägg i vägg med centralstationen i Radison Blue Viking Hotel har Stockholm Fisk legat sedan 1997. I och med att hotellet renoverats blev det också aktuellt med ny krögare och lotten föll på Melandergruppen. Här utlovas nu en modern fisk- och skaldjurskrog med det bästa från våra svenska vatten. På menyn finns allt från rå fjällröding, grillade fiskar till klassiska platåer i olika prisklasser. För snabbfotade resenärer på väg till tåg eller flyg finns take-away. I cocktailbaren erbjuds hantverksdrinkar och mycket alkoholfritt. 


     

  • KROGNYTT: Krögarna på plats i NKs nya saluhall

    KROGNYTT: Krögarna på plats i NKs nya saluhall

    KROGNYTT STHLM: Det drygt hundra år gamla varuhuset NK har öppnat i ny skepnad. Ambitionen är att skapa en gastronomisk hub i huvudstaden med handplockade matentreprenörer i ensemblen. I saluhallen kan gästen nu kunna köpa med sig råvaror och delikatesser hem eller äta på plats på någon av de mindre serveringarna. Bakom diskarna hittar vi bland andra AG, Melanders och Paradiset.

    Johan Jureskog och Klas Ljungquist från AG öppnade förra året en köttbutik som komplement till sin köttrestaurang och nu expanderar de ytterligare med en köttdisk i NK Saluhall.

    – För mig står NK för kvalitet och ett brett utbud. Vi tror att AG-Kötthandels kvalitativa och breda utbud av kött kommer passa NK:s matglada kunder som handen i handsken. Utbudet kommer att variera över året eftersom vi helst använder närproducerade och säsongsbetonade råvaror, säger Klas Ljungquist.


     

  • White PAPER # 1 i butik nu!

    White PAPER # 1 i butik nu!

    WHITE PAPER: Det nya numret av White PAPER släpps samtidigt som White Guide utser Sveriges bästa restauranger – och firar 15-årsjubileum. Givetvis blir det extra mycket krognyheter och recensioner men också framtids- och dåtidsspaningaroch utblickar mot bland annat Indien och Colombia. Vi får också lära oss skilladen på en alg och ett mossdjur i Nomas fermenteringslabb.


     

  • KROGNYTT: Stockholmsduo tar över i grytorna på Wanås

    KROGNYTT: Stockholmsduo tar över i grytorna på Wanås

    KROGNYTT SKÅNE: Inte kunde de tacka nej till drömjobbet på Wanås Slott i nordöstra Skåne, känd för sin konst och ekologiska kor. Sedan ett par veckor tillbaka är paret Lina Ahlin och Henrik Eriksson ansvariga i köket på Wanås Restaurant Hotel.

    Wanås Slott med anor från 1400-talet ligger vidunderligt vackert inte långt från Kristianstad. Här finns en internationellt känd skulpturpark, en 500 år gammal ek och ett hotell med restaurang. Wanås är dessutom Sveriges största ekologiska mjölkgård. Det var inget svårt beslut för paret Ahlin-Eriksson att lämna Agrikultur och Avequia i Stockholm.

    – Vi hade funderat på att flytta i flera år och nu är det gjort. Det är ju en otroligt spännande arbetsplats med oanade möjligheter. Här finns ju både mejeri och kött. Vi gör redan vår egen yoghurt och ricotta och detta ska vi utveckla med hårdost. Vi gör också korvar, som vi ska förädla vidare. Dessutom många andra fina producenter i närheten, berättar Lina Ahlin.


     

  • KROGNYTT: Nu öppnar Adam och Albins Misshumasshu

    KROGNYTT: Nu öppnar Adam och Albins Misshumasshu

    KROGNYTT STHLM: Idag, den 8 mars, öppnar Misshumasshu i anrika Birger Jarlspassagen i Stockholm. Namnet betyder "blandning" på japanska och det är precis det som blir konceptet, en blandning med inspiration från Tokyo och Stockholm à la Adam Dahlberg och Albin Wessman.

    Efter ett år av renoveringar är det äntligen dags för Misshumasshu att slå upp dörrarna till den 200 kvadratmeter stora krogsatsningen.

    – Det är ett k-märkt hus så renoveringen är inte helt enkel och har dragit ut på tiden. Nu känns det fantastiskt roligt att äntligen få öppna, berättar Albin Wessman och fortsätter:

    – Misshumasshu är ett mischmasch med inspiration från Stockholm och Tokyo. Det ska vara lättillgängligt och livfullt med fantastisk och prisvärd mat, säger Albin Wessman.


     

  • KROGNYTT: Mindful pop up med NUET

    KROGNYTT: Mindful pop up med NUET

    KROGNYTT STHLM: Den 13:e mars håller romföretaget Zacapa en middag som även denna gång går mot strömmen. Marion Ringborg och Linn Söderström lagar maten som ska ätas ensam och under tystnad.

    När många andra krogar satsar på möten, samtal och mat att dela, gör Zacapa NUET Solo dining tvärtom. Denna gång är syftet att under en kväll erbjuda en middag utan stress. Gästerna kommer att placeras vid bord för en och få rätterna presenterade på en skärm. Detta för att verkligen kunna uppleva smaker, konsistenser och strukturer med alla sinnen. Viktiga ingredienser på krogen som inte alltid får den uppmärksamhet de förtjänar. Medhavda skärmar, böcker och andra distraktioner är inte tillåtna. Marion Ringborg och Linn Söderström från den mobila krogen Garba i Stockholm håller i grytorna och bartendern Michael Hajiyannis från Bar Ruby, Köpenhamn i glasen. Med all säkerhet med en doft av rom i minst något av glasen.


     

  • White Guide Sveriges Bästa Restauranger 2019 är här!

    White Guide Sveriges Bästa Restauranger 2019 är här!

    WHITE GUIDE: Det var under stort jubel som White Guide 2019 presenterades på Malmö Opera den 5:e mars. För femtonde året i rad korades årets bästa restauranger i olika kategorier och de största restaurangupplevelserna i landet hyllades.

    Av cirka 700 testade restauranger kvalificerade sig i 600 till en plats i 2019 års White Guide. Mästarklasslistan toppas i år för andra gången av Fäviken Magasinet, Järpen, som också är vinnare av priset Årets Bästa Gastronomi med poängen 39/97. På andra plats, Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås, som med poängen 39/94 är en av årets främsta klättrare och dessutom vinnare av Årets Dryckesupplevelse. På tredje plats restaurang Frantzén i Stockholm som för andra året i rad når den högsta totalpoängen i White Guides historia, i år 38/98 och återigen vinnare av både Årets Restaurangkultur och Årets Serviceupplevelse


     

  • 2019 års priser och utnämningar

    2019 års priser och utnämningar

    WHITE GUIDE: White Guide hyllar de restauranger, företag och personer som presterat eller presenterat upplevelser utöver det vanliga under året. Med våra upplevelsepriser vill vi också hylla alla trogna restauranggäster vilka är White Guides egentliga uppdragsgivare. Utan gäster vore alla ansträngningar i kök, vinkällare och matsalar förgäves. Och vår guide utan mening.

    Årets Bästa Restaurang – Restaurangkultur
    WHITE GUIDE: White Guide hyllar de restauranger, företag och personer som presterat eller presenterat upplevelser utöver det vanliga under året. Med våra upplevelsepriser vill vi också hylla alla trogna restauranggäster vilka är White Guides egentliga uppdragsgivare. Utan gäster vore alla ansträngningar i kök, vinkällare och matsalar förgäves. Och vår guide utan mening.

    Årets Bästa Restaurang – Restaurangkultur
    Årets vinnare i bedömningsgrenen Restaurangkultur ger en helgjuten restaurangupplevelse i absolut världsklass och en bländande matupplevelse i Global Mästarklass. Vinnaren kvalificerar sig genom sin totalpoäng och om flera restauranger skulle prestera på samma nivå avgör matpoängen. Med utmärkelsen premierar White Guide höjdpunkten i svensk restaurangkultur just nu.

    • Frantzén, Stockholm.
      För att ha skapat en oslagbar helhetsupplevelse i yppersta världsklass; en helt ny och modern tappning av ”fine dining”, där varje detalj tänkts om från grunden och levereras med minutiös precision, och där ingen möda sparas för att hela den furstligt generösa upplevelsen ska bli ett minne för livet.

    Årets Bästa Restaurang – Gastronomi
    Årets vinnare i bedömningskategorin Gastronomi ger en bländande matupplevelse i absolut världsklass och en restaurangupplevelse i Global Mästarklass. Vinnaren kvalificerar sig genom sin matpoäng och om flera restauranger skulle prestera på samma nivå avgör totalpoängen. Med utmärkelsen premierar White Guide höjdpunkten i svensk gastronomi just nu.

    • Fäviken Magasinet, Järpen/Åre
      För att med noga avvägda – men ytterst envisa – steg, ständigt förflytta gränserna för sin egen säregna nordiska gastronomi i kombination med ett allt intressantare dryckesutbud och en ambiance som närmast perfekt knyter ihop upplevelsen.

     

  • Mästarklasslistan 2019

    Mästarklasslistan 2019

    WHITE GUIDE: Antalet restaurang på totala Mästarklasslistan 2019 är detsamma som förra året. Men, av dessa är sex helt nya på Mästarklasslistan och en gör come back. Totalt är det sju krogar som lämnat listan, av dessa har fyra stängt eller pausat sin verksamhet. Global Mästarklass listar i år tio restauranger jämfört med fjolårets tolv.

    Så här ser den kompletta Mästarklasslistan ut för 2019.


     

  • Frida Nilsson är White Guides Rising Star 2019

    Frida Nilsson är White Guides Rising Star 2019

    WHITE GUIDE: White Guide ger i år utmärkelsen White Guide Rising Star till Frida Nilsson, på MJ’s i Malmö. Med utmärkelsen Rising Star vill vi uppmärksamma yngre, intressanta kockar med potential att nå nationell och internationell berömmelse för sina gastronomiska kvaliteter.

    WHITE GUIDE RISING STAR 2019:

    • Frida Nilsson, MJ’s, Malmö.

    Motivering: För att drivas av en ständig jakt på nya gastronomiska utmaningar och att alltid sätta gästens upplevelse i första rummet. Hon är en förebild både i sin yrkesroll som matlagare och chef och står som lysande exempel på den nya medvetna generationens gastronomiska ledare.

    Om Frida Nilsson: 


     

White Guide Presentkort