Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

KROGNYTT: Två skibums öppnar litet hotell med krog vid Riksgränsen

KROGNYTT: Två skibums öppnar litet hotell med krog vid Riksgränsen
26 apr 2018

KROGNYTT RIKSGRÄNSEN: De har varit vänner i 35 år, sommelieren Patrik Strömsten och skidguiden Johan Lindblom. Nu har de båda äventyrarna öppnat ”exklusiva” hotellet Niehku Mountain Villa med 14 rum, helikopterplatta och krog vid Riksgränsen.

Johan ”Jossi” Lindblom och Patrik ”Strumpan” Strömsten har både åkt skidor tillsammans och arbetat ihop. Att öppna ett litet helikopterskidåkningshotell är en dröm de länge närt.

– För några år sedan tog vi med en gäst på en tur. När vi passerade de gamla lokstallarna vid malmbanan till Narvik sa Johan eller jag: ”Där skulle man ha ett litet hotell". Två år senare ringde gästen, Claes Darvik, och sa att han hade fått bygglov, berättar Patrik Strömsten.

På den vägen är det. Nu i mars öppnades dörrarna till Niehku, som betyder just dröm på nordsamiska.

– Vi har bara 14 rum. Det är inte ett lyxhotell. Men det är exklusivt i den meningen att vi bara har 14 rum. Just nu har vi en ryss som har bokat hela hotellet, bara för att få vara i fred. Stilen är enkel med stål, järn och massivt trä, berättar Patrik.

Hotellet är till för äventyrare, naturälskare och mat- och vinintresserade. Varje kväll serveras gästerna en fyra rätters middag plus lite smått och gott och något sött till kaffet. Restaurangen är ju inte direkt något ställe man bara slinker in på eftersom det ligger mitt ute i vildmarken, men alla är välkomna.

– Maten är rustik och elegant. Vi fokuserar på lokala råvaror. Vällagad mat för hungriga skidåkare. En drömmeny kan bestå av löjrom från Kalix, reninnanlår från Kiruna och skabramost från Jokkmokk. Vi fick tidigare fisk och skaldjur från Norge, men nu funkar det inte på grund av EU-regler. Fisken fiskas här uppe, sedan åker den ner till Göteborg och sedan flygs den upp igen till Kiruna och sedan transporteras den hit upp. Helt galet. Vi letar efter en annan lösning, säger Patrik.

Patrik är sommelier och driver också en egen vinimport.

– Här kommer vi bara ha viner jag själv gillar, huvudsakligen från små producenter i Bourgogne, Piemonte och Champagne. Vi har över 500 flaskor som lagras i lokstallets gamla källare, säger Patrik.

Patriks livskamrat – Ulrika Karlsson driver Krakas Krog på Gotland. Paret, som också har barn, pendlar redan mellan Riksgränsen och Katthammarsvik.

– Vi är på Gotland under sommarhalvåret och här uppe på vinterhalvåret. Det kommer funka för vi har mycket duktig personal. Dessutom måste det finnas tid för skidåkning också. 100 skiddagar om året – minst, säger Patrik Strömsten.

Arkitektbyrån Krok och Tjäder ritade hotellet och för inredning står Stylt Trampoli. De var också de som kom på namnet.

– Ni bygger inte bara ett hus – utan förverkligar en dröm, sa de.

Ägare är Polarexpressen.

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Köttsushi när Soyokase gästspelar på Svartengrens

    KROGNYTT: Köttsushi när Soyokase gästspelar på Svartengrens

    KROGNYTT STHLM: Sushikocken Batjargal Orchilbat, gästspelar den 25 november på Svartengrens i Stockolm. Två sittningar och uteslutande kött på menyn.

    Batjargal Orchilbat som driver både den lilla intima sushirestaurangen Soyokaze på Frejgatan 3 i Vasastan och det lite mer folkliga Soyokafé i Johanneshov är känd för sin sushi i världsklass. Men, han älskar kött. Batji, som han kallas, kommer ursprungligen från Mongoliet, där det äts mycket kött.

    – Batji är stammis hos oss sedan flera år. Han går ofta ner i källaren och luktar och känner på köttet. Det var han som frågade om han inte kunde få komma och gästspela och laga sushi enkom på kött. Enligt Batji finns det ingen sushikrog i världen som bara serverar köttsushi, berättar David Bygdestål, köksmästare på Svartengrens.


     

  • Dessa 65 barer listas  i nya White Guide Hotel+Bar 2019

    Dessa 65 barer listas i nya White Guide Hotel+Bar 2019

    WHITE GUIDE GLOBAL: Från bivax-is i norr till ”beer mojito” i väst, naturvin på tapp i syd och barstolsbokning i öst – det kreativa bar-Sverige är på väg att hinna ikapp krog-Sverige.

    Innovativt, superkul och stundtals fabulöst härligt – vi kallar det forward, fun och fab. Den svenska barscenen har utvecklats explosivt de senaste åren. Även om det fortsatt inte är lika tätt mellan de geniala vattenhålen som i världens ledande dryckesmetropoler, så glimrar det i glasen av spännande öl, intressanta viner och välgjorda nytänkta drinkar. 

    Vi har testat närmare 100 barer över hela landet: vin-, öl- och cocktailbarer – varav 65 har kvalificerat sig för full listning. De tre storstäderna dominerar, men 14 barer håller glasen högt ute i landet.


     

  • KROGNYTT: Stor barsatsning hos Urban Deli

    KROGNYTT: Stor barsatsning hos Urban Deli

    KROGNYTT STHLM: Urban Deli öppnade nyligen naturvinsbaren Post Bar och snart kommer cocktailbaren Höjden.

    Bild: Urban Deli Post Bar

    Post Bar öppnade 8 november vid Nytorget i samma lokaler som Urban Delis restaurang, saluhall och matvarubutik. Baren kan också nås via egen ingång på Nytorget 4.

    – Vi kommer att servera vin från producenter där de naturliga och hantverksmässiga dryckerna står i centrum. Vi har valt att inte begränsa oss till ett specifikt område i världen utan att snarare välja viner utifrån ledorden hållbart, tillgängligt och gott, säger Jesper Weidlitz, en av grundarna till Urban Deli.

    En del av vinsortimentet serveras på kran. Dryckeslistan inkluderar även hantverksöl, alkoholfria drycker och ett enklare sortiment av sprit och drinkar. Huvudansvarig sommelier är Klara Earlingh.


     

  • KROGNYTT: Från Oaxen till pizza i hemstaden Piteå

    KROGNYTT: Från Oaxen till pizza i hemstaden Piteå

    KROGNYTT PITEÅ: Efter många år på några av världens mest kända krogar flyttade kocken Johan Eriksson hem till Piteå igen. Sedan i april driver han och Lisa Hellmer Kiosken pizza & vin på Pensionatet.

    Egentligen hade han tänkt ta en ordentlig ledighet efter tio år på Oaxen, men då kom erbjudandet om att ta hand om Restaurang Tages i hemstaden Piteå och det kunde han inte tacka nej till. Så träffade han en tjej och det ena ledde till det andra.

    – Det var roliga år på Noma och Oaxen, men i många år brukade jag skoja om att jag en dag ville jag baka pizza. Och nu gör vi det, jag och Lisa Hellmer. Vi var bara ytligt bekanta då hon tog kontakt med mig och frågade om jag ville starta en restaurang på hennes Pensionat. Efter bara några möten bestämde vi oss. Det är jättekul att få lära sig något nytt och det är härligt att arbeta med något opretentiöst, säger Johan Eriksson.


     

  • KROGNYTT: Himlen i ny avslappnad krogkostym

    KROGNYTT: Himlen i ny avslappnad krogkostym

    KROGNYTT STHLM: Restaurang Himlen i gamla skatteskrapan har svidat om med nya matkoncept. Allra längst upp på våning 26 går man från fine dining till mer relaxat ätande.

    Det har gått elva år sedan Himlen först öppnade. Hög tid för förändring, enligt krögaren Niklas Ahlbom. Matsalen har fått en ny bar med och fler platser för ätande gäster. Menyn är bredare och inbjuder till mer flexibla beställningar. Som snacks – boquerones, sedan en uppgraderad burgare, eller varmrätt med tillbehör som sidbeställning. Besticken står ledigt redan på bordet i en vas. Temamässigt är det en crossover mellan Medelhavet och USA.

    – Vi har många rätter som kostar under 200 kronor. Det ska kännas lätt att slinka in och ta hissen upp för en snabb middag likväl som en spontan trerätters, säger Niklas Ahlbom.


     

  • KROGNYTT: Swedish Taste flyttar in under Nordiska Kompaniet

    KROGNYTT: Swedish Taste flyttar in under Nordiska Kompaniet

    KROGNYTT GBG: I nyrenoverade underjordiska valv i NK-huset i Göteborg öppnas snart en matoas i Swedish Taste-gängets regi och den tvåfaldigt olympiske guldmedaljören Magnus Lindström i spetsen.

    Matverksamheten under NK-huset kommer att bestå av flera olika delar och hålla öppet så länge varuhuset är öppet, från klockan tio på morgen till sju på kvällen. Här kommer att finnas allt från produkter tillverkade av Swedish Taste själva samt charkuterier, sallader, skaldjur, fika och ett glas bubbel till affärslunch i matsalen.

    – Det blir som en slags saluhall i mindre format, inget som Söderhallarna i Stockholm, men med mycket av det godaste vi vet, säger Magnus Lindström som håller i verksamheten tillsammans med kollegorna Kristoffer Sandström och Ida Nicander.


     

  • KROGNYTT: Bror-San – koreansk krog med extra kimchi i Visby

    KROGNYTT: Bror-San – koreansk krog med extra kimchi i Visby

    KROGNYTT VISBY: Många sömnlösa nätter och dagdrömmar om kimchi ligger bakom Gotlands senaste restaurangtillskott, Bror-San, med just koreansk inriktning.

    Foto: Emma Hansson

    Det var denna inläggning med fermenterad kål som fick krögaren Robin Ingelse att hitta hem till konceptet.

    – Jag fick en burk med en sådan matkasse man prenumererar på hem och ett recept på bipimbap och även om det var en förenklad variant så väckte det något hos mig. När barnen lagt sig satte jag mig i köket och åt hela kimchiburken med en sked. Och så började googla, säger Robin Ingelse.

    Sedan två veckor tillbaka driver nu Robin restaurang i en lokal, som tidigare inhyst en optiker men som han nu skräddarsytt till Bror-San.


     

  • KROGNYTT: Thomas Sjögren byter finkrog mot pizza

    KROGNYTT: Thomas Sjögren byter finkrog mot pizza

    KROGNYTT GBG: År 2015 blev Thomas Sjögren Årets kock. I helgen vann han Kockarnas Kamp. Och mot slutet av november öppnar han kvarterskrogen Grano i Göteborg tillsammans med lillebror Christoffer och kompisen Andreas Östlund.

    Thomas Sjögren är uppvuxen i byn Granö, strax utanför Umeå. Utan prickar över oet betyder grano dessutom vete på italienska och eftersom fokus kommer att ligga på pizza, kändes namnet givet.

    – Jag startar en krog jag själv vill gå på. Ett bra häng som både är restaurang och kafé.  Vi kommer att hålla öppet hela dagen och bland annat göra juicer och smoothies på dagarna och fokusera på smårätter och pizza på kvällarna. Vi har bara en pizzaugn så den får styra konceptet, säger Thomas Sjögren.


     

  • KROGNYTT: Tjalans tar plats i Sturegallerian

    KROGNYTT: Tjalans tar plats i Sturegallerian

    KROGNYTT STHLM: Stureplansgruppen med krogveteranen Henrik Tjalan i spetsen öppnar baren Tjalans – en trappa upp i Sturegallerian.

    Tjalans, som tar över Grand Escaliers tidigare bardel Esques lokaler, serverar drinkar, vin och öl i en miljö som hämtat inspiration från musikvärlden. Rock, punk och disco är ett genomgående tema i inredningen.


     

  • KROGNYTT: Krog och spritbar på Adam och Albins nya satsning Misshumasshu

    KROGNYTT: Krog och spritbar på Adam och Albins nya satsning Misshumasshu

    KROGNYTT STHLM: I januari 2019 öppnas Misshumasshu i anrika Birger Jarlspassagen i Stockholm. Namnet betyder "blandning" på japanska och det är precis det som blir konceptet, en blandning med inspiration från Tokyo och Stockholm à la Adam Dahlberg och Albin Wessman.

    Just nu pågår renoveringen för fullt av passagen från år 1892 mellan Smålandsgatan och Birger Jarlsgatan. Den rymmer idag allt från krogar, kaféer till kläd- och bijouteributiker. Nu kommer 200 kvadratmeter att fyllas med matgäster i regi av krögarduon Adam Dahlberg och Albin Wessman.

    – Det är ett k-märkt hus så renoveringen är inte helt enkel och har dragit ut på tiden. Men det ska bli oerhört roligt att förhoppningsvis öppna i slutet av januari. Misshumasshu kommer att bli ett mischmasch med inspiration från Stockholm och Tokyo. Det ska bli ett lättillgängligt och livfullt ställe med fantastisk och prisvärd mat, säger Albin Wessman.


     

White Guide Presentkort