Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

NYTESTAT: Noma, Köpenhamn

NYTESTAT: Noma, Köpenhamn
24 maj 2018

NYTESTAT: HAJPEN HÅLLER

GLOBAL MÄSTARKLASS – 40/98

NOMA
Refshalevej 96
Köpenhamn, Danmark
noma.dk

Snacka om press. Att ha utnämnts till världens bästa restaurang tre gånger, och sedan stänga för att utlova en ännu bättre krog. Men Noma 2.0 levererar.

Text: Lena Ilkjaer Foto: Jason Loucas

DET ÄR LITE SOM ETT RACERLOPP där alla förare startar på samma linje. Så växlar en av deltagarna upp, kör ut från stadion, flatskrattar åt reglerna, ger fingret åt klabbet och skapar sig en egen bana. Knaggligare, kurvigare och brantare än de andras, men jäkligt mycket roligare. Det där med mållinjen kan de andra joxa med bäst de vill. För om det är något som präglar Nomas matlagning så är det känslan av att det är vägen fram till målet som är intressant, inte det som väntar därefter. Om finkrogar i allmänhet handlar om att maxa njutningen just nu – carpe diem – så är Nomas kamprop snarare ”panta rei”. Och i en värld där allt flyter är det smartaste (och roligaste) man kan göra att surfa ovanpå vågorna och inte viljelöst låta sig svepas med.

ALLA SOM ÄR BEGÅVADE med en smart telefon och som är det minsta intresserade av gastronomi vet ungefär vad som serveras på nya Noma, hur minutiöst designad den nya restaurangen är och att det är havets skörd som står i centrum denna första säsong, för att sedan avlösas av grönsaker i juni och skogens råvaror i oktober. René Redzepi är själv en av Instagrams största gastronomiska ikoner och när andra kockar mest postar bilder av perfekt mat och stjärnbeströdda recensioner får Renés följare lära sig om sjögurkans anatomi, häpna över gigantiska hästmusslor, lära sig hur ett torskhuvud ser ut befriat från allt kött och då och då se befriande tramsiga videos där kocken själv poserar med, exempelvis, löshår i form av sjögräs.

NÅGOT AV DET BÄSTA MED (både nya och gamla) Noma är nämligen den underfundiga humor som hela tiden tar udden av det ceremoniella och vördnadsfulla. Det där som lätt hade kunnat uppstå efter att man exempelvis har slavat i ett provkök i ett halvår för att hitta exakt rätt metod för att sockerkoka en tallkotte (jodå, den finns på menyn). Istället levereras rätterna med glimten i ögat och antingen är kockarna proffsskådisar eller så är de uppriktigt lika förväntansfulla som vi inför hur vi upplever maten. En måltid på Noma är helt enkelt en säregen och extremt ovanlig blandning av att ha jättejättejättekul samtidigt som man får uppleva mat på den högsta nivå den kan fås. Förstås förutsatt att man är en någorlunda äventyrlig ätare som går igång på att knapra på sjögurkans fortplantningsorgan (för bäst resultat: tillaga på 60 grader), gnaga på torskkäkar, pilla med havssniglar och njuta planktontårta.

DET SOM INTE LYSER IGENOM smartphoneskärmen är också den närmast elektriska stämning som genomsyrar stället irl. Arkitektbyrån ledd av Bjarke Ingels och designern David Thulstrup har verkligen lyckats med att skapa ett helt eget, handsnidat in i minsta detalj, universum här ute på yttersta Amager, där ljussättning utomhus och utsikten över ett surrealistiskt industriellt Köpenhamn i fjärran också bidrar till känslan att på övernaturligt vis ha zappat sig utanför tid och rum bara några kilometer från innerstan. Kvällen vi var där var dessutom stranden utanför täckt av snö och vi fick se en glimt av kvarterets räv innan den försvann in i skogen – det gjorde inte upplevelsen sämre. Men också personalstyrkan verkar liksom uppfyllda av något slags högre syfte, eller som vi konstaterar vid kaffet: det är lite sekteristiskt, men på ett bra sätt. Alla, från stagiaire till sommelier, och alla moment, från hälsningsritual till avtackning, flyter fram (panta rei) med en überproffsig men ändå lättsam och varm ton från start till slut.

PRECIS SOM VANLIGT PEPPRAS VI med mångtexturella smakbomber kryddade med ett penseldrag här och en doft där ur Nomas unika verktygslåda: fermenteringslaboratoriet. Det gör att restaurangen trots flytten ändå har lyckats behålla sin terroir intakt. Och till skillnad mot om du var på Noma för ett par år sedan har de syrliga rallarsvingarna avlösts av mjuka, understöttande smaker som adderar snarare än överdövar. Som i den exakt doserade rosnoten i den vanvettigt goda sjöborren med grädde och minutiöst skalade nötiga pumpakärnor. Eller bläckfisken i sobanudelform glaserad med brynt smör och kelpmjöl som ligger på en ”flotte” av svartvinbärsgrena som får oss att reflektera över att just precis den här rätten skulle vi gärna ta med oss på flotten till en öde ö. Vi äter den godaste, möraste tång vi någonsin fått, med olika sorter i små högar kring en trompe l’oeil-manet som egentligen består av piggvar och bläckfisk, och vi njuter en smarrigt het ragu på havssnigel med bittra örter serverad med all den doftboost som en skål snidad i bivax ger. Och vi pillar med fingrarna och suger köttet från benen på ett omsorgsfullt isärplockat och grillat torskhuvud. En rätt med råa, klibbigt söta räkor, fermenterade krusbär och libbstickekrisp à la brûlée tar fullständigt andan ur oss. Allt, precis allt, är grundligt genomtestat av Nomas provkök och skaldjuren lever i högsta välmåga till sin sista stund i stora saltvattenstankar i den rejält tilltagna avdelningen för dels R&D och dels personalutrymmen. Kort sagt: Menyn på nya Noma är precis så lekfull, borderline galen och djupt kunnigt ihopsatt som Renés Instagramflöde. Med den skillnaden att han har en ny parhäst. Den nya chefen för provköket heter Mette Brink Søberg och är till stora delar ansvarig för vad vi äter. Precis som Redzepi och de andra kockarna är hon med och serverar under service. Och när de bestämmer sig för en ”meny från havet” är det vad som gäller – också för den söta avdelningen. Petit fourerna innehåller ostron och ”planktontårtan” alger och svarta vinbär.

VINERNA DÅ? De är inte lika bråkiga längre, även om naturviner fortfarande dominerar. Den där ovissheten om matchningen skulle bli fenomenal eller bara knasig är sällsynt, istället följer alla drycker (vin, öl och sake) elegant med och stöttar maten utan att egentligen göra så stort väsen av sig, samma vin blir också kvar till flera rätter vilket ger ett lugnare intryck. Bättre eller sämre? Det är nog mest en läggningsfråga. Efter nitton serveringar blir vi visade mot loungen och kaffet. Lätt tidsvilla ser vi på klockan – middagen har klarats på lite drygt tre timmar. Det är på intet sätt extremt jämfört med andra restauranger där man ofta rentav önskar sig ett högre tempo på serveringarna. Men här, där varje rätt på bara några munsbitar ändå kräver så mycket reflektion och koncentration, kunde pauserna mellan intrycken gott ha fått vara några fler. Fine diningens tid må närma sig sitt slut. Nomas – den har bara börjat. Ge oss bara en chans att hänga med i svängarna. ■

Recensionen är publicerad i White PAPER #2 2018.

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Myllymäki och Winnerhed har öppnat nytt i Katrineholm

    KROGNYTT: Myllymäki och Winnerhed har öppnat nytt i Katrineholm

    KROGNYTT KATRINEHOLM: Det gula huset i Stadsparken i Katrineholm är en ”institution” som fört en tynande tillvaro tills för två veckor sedan. Då tog Tommy Myllymäki och Kristofer Winnerhed över grytorna och har nu öppnat en krog för alla.

    Folk födda på 50-60-70-tal minns kvitterkvällarna i Katrineholms stadspark då det var underhållning från scen och glassförsäljning. Så blev det pizzeria i många år och inte mycket mer än så. Nu lever stadsparken upp igen tack vare Katrineholmssonen Tommy Myllymäki och Kristofer Winnerhed, ursprungligen från Jönköping men som har jobbat tillsammans med Tommy på Julita Wärdshus i drygt två år. Nu ska dessa båda få sörmlänningarna att slinka in på lunch, kaffe, middag eller bara för att ta ett glas vin eller öl i baren.


     

  • KROGNYTT: Lydmar följer hjärtat och tar över Fejan

    KROGNYTT: Lydmar följer hjärtat och tar över Fejan

    KROGNYTT STHLM: Att öppna en krog i skärgården är en gammal dröm som krögaren och hotellägaren Pelle Lydmar nu förverkligar när han tar över Fejans Skärgårdskrog med vandrarhem i Stockholms skärgård. Nyöppning blir till våren 2019.

    Sommaren 2015 brann Fejan, Skärgårdsstiftelsens anrika vandrarhem med krog. Sedan dess har verksamheten legat nere och kommer att göra så även i sommar. Men nästa vår slår dörrarna mot havet åter upp och den här gången med hotell- och restaurangprofilen Pelle Lydmar vid rodret. Han är själv en båt- och skärgårdsentusiast och beslutet att ta över entreprenörskapet kom direkt från hjärtat.

    Pelle Lydmar kommer, enligt besoksliv.se, själv att jobba på Fejan så mycket han kan – i alla fall under de första somrarna och han tror inte heller att han kommer få svårt att hitta medarbetare som liksom han, längtar ut i skärgården. Maten ska bli enkel och ärlig skärgårdsmat som ska locka både svenska och utländska gäster.


     

  • NYTESTAT: Bella på Österlen, Skillinge

    NYTESTAT: Bella på Österlen, Skillinge

    NYTESTAT: Mat för alla som älskar Italien

    MYCKET GOD KLASS

    Bella på Österlen
    Östangård B&B
    Kvarnby 1303
    bellapaosterlen.se

    FÖRRA ÅRET BYTTE ISABELLA MORRONE kockandet på ett par av huvudstadens bästa italienska krogar mot ett betydligt mer intimt och småskaligt hemma hos-koncept på Österlen. Nu till sommaren får fler chansen att prova på hennes italienska kök i och med öppningen av Bellas på Österlen i Östangårds B&B strax utanför det gamla fiskeläget Skillinge.

    OMGIVNINGARNA KUNGE NÄSTAN INTE vara mer romantiska - en vacker skånegård från 1800-talet med tillhörande trädgård och i matsalen är det många meter upp till det vackra trätaket och generöst ljusinsläpp. Maten är förstås övervägande italiensk, precis som Morrones rötter och schlagern i högtalarna, och den är en manifestation av både den italienska råvarufanatismen och enkelhetsprincipen.


     

  • KROGNYTT: Surfers gör kryddigt gästspel på Humlan

    KROGNYTT: Surfers gör kryddigt gästspel på Humlan

    KROGNYTT STHLM: I ena hörnet av Humlegården ligger Humlan - en populär uteservering som i år gästas av sichuanpirriga Surfers.

    Surfers har sina rötter i Visby men har sedan några år tillbaka även en restaurang på Regeringsgatan i Stockholm. Men i sommar stänger de den ordinarie restaurangen och flyttar all verksamhet till uteserveringen Humlan i Humlegården.

    På Surfers meny är inspirationen tydlig - både smaker och upplägg hämtas från Sichuanprovinsen i Kina. Hela menyn är uppbyggt av smårätter som rekommenderas att delas på för optimal upplevelse. Alla rätter serveras med mycket smak och kryddor, bland annat den säreget pirrande Sichuanpepparn. Menyn på Humlan kommer vara något kortare än vanligt men favoriter som Fem kryddors revbensspjäll följer med.


     

  • KROGNYTT: Fredrik Ander och Anna Ungh öppnar Plais på Söder

    KROGNYTT: Fredrik Ander och Anna Ungh öppnar Plais på Söder

    KROGNYTT STHLM: Just nu jublar Fredrik Ander efter att precis ha coachat Sebastian Gibrand till silver i Bocuse d'Or Europe 2018. När firandet är över fortsätter förberedelserna inför öppnandet av krogen Plais som han tillsammans med Anna Ungh öppnar vid årsskiftet.

    Fredrik Ander är segerrusig efter att, tillsammans med Tommy Myllymäki, ha stöttat Sebastian Gibrand i tävlingen, och för att nå Europas gastronomis högsta höjder.

    När han kommer hem är det renovering och planering som gäller. Runt årsskiftet öppnar han och Anna Ungh nya kvarterskrogen Plais i ett gammalt knäckebrödsbageri på Högbergsgatan i Stockholm.


     

  • KROGNYTT: Poké Burger nu också i båt på Norr Mälarstrand

    KROGNYTT: Poké Burger nu också i båt på Norr Mälarstrand

    KROGNYTT STHLM: I höstas öppnade barndomsvännerna Kim Lundvall och Marcus Bjelveby Poké Burger i Alvik. Nu har de nytt flyt på Kajplats 464 inne i Stockholm.

    De har känt varandra sedan de säsongade på Gran Canaria när de var tonåringar. Efter år inom Stockholms krogvärld slog de ihop sina ryggsäckar i höstas, då en perfekt lokal ”trillade i knäet” på dem. Konceptet blev en meny bestående av burgare och poké bowls. Burgare behöver ju ingen närmare förklaring, men Poké bowls däremot är, för de som inte vet, en skål, ursprungligen från Hawaii, innehållande fisk och ris i olika skepnader.

    – Vi vill göra något som vi gillar själva och på vårt sätt. Nu tar vi vara på allt vi har lärt under våra år inom restaurangvärlden. Menyn har sex olika burgare med mycket individuella smaker och poké bowls efter eget huvud – det vill säga en fushion på bowls med mycket mer än fisk. Det kan vara anka eller entrecote, berättar Kim Lundvall som bland annat jobbat inom F12-gruppen på krogar som Grill.


     

  • KROGNYTT: Hembryggt i kranarna hos Waza Restaurang & Bryggeri

    KROGNYTT: Hembryggt i kranarna hos Waza Restaurang & Bryggeri

    KROGNYTT STHLM: Efter att Monks stängde sin filial på Wallingatan i slutet av förra året har glasen stått tomma i baren vid Norra Bantorget. Fram tills nu då Waza Restaurang & Bryggeri öppnar med öl från eget bryggeri.

    Huvudbryggare på Waza Restaurang & Bryggeri är Charles Cassino, samma som då Monks höll till i lokalen. Ny restaurangägare är Hanna Chammas som drivit restaurang Lilla Barkarby i Barkarby centrum.

    Fokus ligger på bra, vällagat mat och förstås öl, även om en gedigen vinlista och också går att välja dryck ifrån. På ölmenyn finns ett antal öl från det egna bryggeriet som håller till i samma lokaler men även en hel del belgiskt. Till en början erbjuds en handfull hembryggda öl men på sikt kommer alla 16 kranar innehålla egna drycker. I matväg erbjuds dels en enklare barmeny med bland annat nachos, burgare och tortellini. På matsalsmenyn hittas bland annat rösti med löjrom, moules frites och fasanbröst med citrussallad.


     

  • KROGNYTT: Nytt koncept i gammal kvarn

    KROGNYTT: Nytt koncept i gammal kvarn

    KROGNYTT STHLM: För att få mer kvarterskrogskänsla har restaurang Marina Tower vid Danvikstull bytt koncept och namn. Köksmästare på SQ Bar och Restaurang är Thomas Östberg som satsar på nordisk enkelhet och kvalitet.

    SQ står för Saltsjöqvarn eftersom både hotellet, Elite Hotel Marina Tower, och restaurangen ligger i den stora karakteristiska industribyggnaden i tegel från 1890 vid Stockholms hamninlopp. En gång maldes här säd, nu erbjuds rum och mat. Ansvarig för satsningen är Thomas Östberg som varit på hotellet i drygt två år och tidigare jobbat för bland annat F12-gruppen.

    – Vi ville komma bort från hotellkänslan i restaurangen och göra den lite mer fristående. Dessutom ville vi öppna upp för grannarna här omkring. SQ ska kännas som en kvarterskrog dit man kan gå flera gånger i månaden. Därför gjordes lokalen mysigare och vi har renodlat matkonceptet till det mer nordiska med mycket närproducerat, berättar Thomas Östberg.


     

  • KROGNYTT: Göteborg får ny italienska - Sorellina

    KROGNYTT: Göteborg får ny italienska - Sorellina

    KROGNYTT GBG: De två italienska krogarna Dalla Nonna och Enoteca del Signore i Göteborg har nu fått en modernare lillasyster – La Sorellina på Västra Hamnvägen.

    La Sorellina betyder just lillasyster på italienska och den nya restaurangen som öppnade i slutet av april har plats för drygt 80 gäster, en nio meter lång bardisk och en ännu längre vinhylla fylld av italienska viner. Bakom satsningen på Västra Hamnvägen 20 ligger krögarparet Zoran och Lidija Popovski. Zoran är kock och sommelier med lång erfarenhet av att jobba i och med Italien och Lidija är den som tar hand om ekonomi med mera.

    – Det är så roligt med en lillasyster till de andra två eftersom de har blivit gamla – ha ha. Jag skojar förstås, men Nonna betyder ju mormor och Enoteca Signore – ungefär herrarnas klubb. Båda har mer klassisk italiensk mat och vi kände att vi ville föryngra oss. Sorellina är som en modern, kreativ och fräck lillasyster som tycker om vin, säger Zoran Popovski. 


     

  • KROGNYTT: Vinbar, vinkrog och vineri på nya Wine Mechanics

    KROGNYTT: Vinbar, vinkrog och vineri på nya Wine Mechanics

    KROGNYTT GBG: Fotbollsproffset Kenneth Gustavsson tröttnade på spelandet och började importera vin från Oregon. För en månad sedan öppnade han Wine Mechanics i Gamlestaden i Göteborg med egen vintillverkning, vinbar och restaurang.

    Fokus för Wine Mechanics ligger på vintillverkning där druvorna kommer med kylbil, bara några timmar efter skörd, från ekologiska och biodynamiska gårdar ibland annat Pfalz i Tyskland och från norra Rhônedalen i Frankrike.

    – Vi har en lång relation med dessa vinodlare. Kvalitet är ju a och o när det gäller vinmakeri. Vi gör bland annat en syrah, en riesling, en spätburgunder rosé. De två sistnämnda kommer att ha världspremiär i restaurangen den 9 juni, berättar Kenneth Gustavsson.


     

White Guide Presentkort